Slovníček pojmů
MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK
96 CELKEM pojmů ve slovníčku
Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.
Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.
-
CARPACCIO [karpačo]
Jednoduchý pokrm známý po celém světě. Vychlazené naložené hovězí maso, nejlépe svíčková (nebo tuňák či losos) nakrájené na tenké, listu papíru podobné plátky. Podává se přelité tenkou vrstvou panenského olivového oleje a ozdobené snítkou petržele a plátkem citronu. Okořeněné čerstvě drceným pepřem a solí, posypané parmazánem. Carpaccio se podávalo poprvé v Benátkách, kde vzniklo a kde mu bylo také dáno jméno podle benátského malíře.