close

MENU

Guide

  • Navigation:
  • Home
  • Guide
  • Vařime a pečeme pro děti
BACK TO Guide

Vaříme a pečeme pro děti

Děti, naše radost, naše zlatíčka. Nakrmit je, aby jim chutnalo, pěkně rostly a nic jim nescházelo, to je cíl každé maminky. S příchodem dětí se rodinné vaření mění. Ať už se rodiče řadí mezi gurmány či víkendové kuchaře, děti je  nutné nakrmit bez výjimky každý den.

V následujících řádcích vám chceme ukázat, že není třeba mít obavy, jak tento každodenní úkol zvládat a ještě si najít třeba i chvilku pro sebe.

Máme pro vás několik základních rad, jak se stravovat s dětmi. V sekci receptů vám budeme nabízet recepty pro inspiraci, jak pro vaše děti vařit.

Přejeme všem maminkám inspirativní čtení a příjemné vaření. Těšíme se na vaše komentáře, tipy a dotazy. Jen ty pomohou udržovat tuto sekci živou a aktuální

Vitana Tým

Jak se stravovat s dětmi

Děti znamenají revoluci v rodině, stravování nevyjímaje. Při troše úsilí a respektování několika zásad lze i tento nelehký úkol dobře zvládnout:

  • Není třeba vařit odděleně pro děti a dospělé, naopak děti chtějí jíst to samé jako rodiče. Pokrm je nejlepší uvařit v základu pouze jemně kořeněný, nakonec oddělit porce pro dospělé a ty dokořenit.
  • Pro získání dobrých stravovacích návyků dětí by celá rodina měla alespoň jednou denně jíst společně.
  • Kvalitní suroviny, to je základ dobrého vaření. Upřednostňujeme čerstvé suroviny, nejsou-li k dispozici, teprve pak mražené a sušené.
  • Maso volíme libové a dobře stravitelné (nejlépe stravitelné je drůbeží, ryby a králičí maso).
  • Tuky by měly být zastoupeny podílově 2/3 rostlinného a 1/3 živočišného původu (skvělé jsou tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin).
  • Mléko a mléčné výrobky patří do dětského jídelníčku v polotučné variantě.
  • Zelenina by měla být běžnou součástí jídelníčku (Ano, některé děti s ní mají problém. Je důležité, aby šla rodina příkladem).
  • Konzumace ovoce je také nezbytnou součástí vyváženého jídelníčku.
  • Vhodnou přílohou k jídlům jsou brambory, rýže, těstoviny a luštěniny.
  • Doporučené druhy tepelné přípravy pokrmů jsou dušení, vaření, vaření v páře a pečení v alobalu.
  • Jídla by se neměla zbytečně kořenit, solit či sladit.

Recepty

Vaření od základu (bujóny, koření, rýže, luštěniny).

POLÉVKY
  • Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
  • Koprová polévka
  • Mrkvová polévka
HLAVNÍ JÍDLA
  • Rizoto z drůbežího masa
  • Špagety s rajčaty a drůbežím masem
  • Kuře na paprice

Vaření, když není tolik času nebo jsme na cestách
( Natur polévky pro děti, Natur základy jídel, Natur koření pro děti atd.)

Our website places cookies on your browser or device as long as you have this function activated in your browser settings. We use these cookies to improve the functionality of this website, analysis and interest-based advertising.

READ MORE CLOSE