close

MENU

Guide

BACK TO Guide

Slovníček pojmů

MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK

96 CELKEM pojmů ve slovníčku

Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.

Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.

SEARCH
  • FILÍROVÁNÍ

    Tímto termínem se označuje vykrajování filet / krájení na plátky. Nejen z ryb nebo masa, ale také z ovoce.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? YES NO
  • AL DENTE

    V italštině výraz znamená "na skus". Je to kuchařský termín používaný pro suroviny, které jsou uvařeny správně, a to převážně těstoviny a rýže. Potraviny by měly klást mírný odpor při kousání, ale neměly by být měkké, rozvařené nebo tvrdé ve středu.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? YES NO
  • AL FORNO

    Italský výraz označující jídlo, které je "upečeno v troubě".

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? YES NO
  • ANTIPASTA

    Výraz pro předkrm (z italského „antipasto“). Může obsahovat různé salámy, klobásy, tuňáky, ryby v oleji a protlaku s olivami, zeleninou apod.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? YES NO
  • APERITIV

    Francouzský termín pro alkoholické nápoje podávané před jídlem pro povzbuzení chuti. Je to většinou bílé víno, sherry, šampaňské nebo šumivé víno.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? YES NO
  • ARBORIO

    Kulatozrnná rýže. Má velký obsah škrobu. Tento druh po uvaření vytvoří až krémovitou hmotu. Z rýže Arborio se připravují pravá italská rizota.

    Bylo pro vás vysvětlení užitečné? YES NO
DALŠÍ POJMY

Our website places cookies on your browser or device as long as you have this function activated in your browser settings. We use these cookies to improve the functionality of this website, analysis and interest-based advertising.

READ MORE CLOSE