Frequently Asked Questions
SELECT WHAT INTERESTS YOU
18 Frequently Asked Questions in totalPRODUKTY
-
Zaujal mě váš výrobek a rád bych ho vyzkoušel. Kde ho můžu koupit?
Dotaz na přítomnost konkrétního výrobku v obchodní síti, prosím, pošlete na e-mailovou adresu vitana@vitana.cz, kde Vám dotaz rádi zodpovíme.
-
Už delší dobu jsem neviděl/a v obchodě váš výrobek. Stále ho vyrábíte?
Vše prochází vývojem, což se týká i složení námi vyráběného sortimentu. O výrobě každého produktu rozhoduje zejména jeho úspěch u spotřebitelů. Pokud tedy jeho prodejnost delší dobu nedosahuje požadované výše, přestane se vyrábět. Informaci o případném zrušení Vámi oblíbeného výrobku obdržíte na e-mailové adrese vitana@vitana.cz.
-
Koupil jsem si váš výrobek a zajímá mě jeho složení. Kde najdu informace o složení vašich výrobků?
Veškeré informace o složení našich výrobků uvádíme na zadní straně obalu. Pokud potřebujete podrobnější informace, kontaktujte nás na e-mailové adrese vitana@vitana.cz.
-
Mám nápad na nový produkt, který byste mohli vyrábět. Na koho se můžu obrátit?
V případě, že máte zajímavý nápad na nový produkt nebo na zlepšení již stávajícího produktu, neváhejte nám jej zaslat na e-mailovou adresu vitana@vitana.cz.
SPOLEČNOST
-
Mám otázku ohledně vaší soutěže. Na koho se můžu obrátit?
Pokud se chcete zúčastnit některé z našich soutěží, veškerá pravidla můžete nalézt zde na našich stránkách v sekci Soutěže. Máte-li však nějaké doplňující otázky na podmínky, případně průběh soutěže, napište nám na e-mailovou adresu vitana@vitana.cz, kde Vám rádi na vše odpovíme.
-
Jsem spokojený s vašimi výrobky. Zajímá vás moje zkušenost?
Určitě! Pozitivní zkušenost s naším produktem je pro nás velkou motivací. Vaše vzkazy si rádi přečteme na e-mailové adrese vitana@vitana.cz.
-
Jsem nespokojený s vašimi výrobky. Na koho se mám obrátit?
V případě nespokojenosti s naším výrobkem uvítáme Vaše připomínky, které pro nás budou cenným podnětem ke zlepšení. Připomínky posílejte na emailovou adresu vitana@vitana.cz. Slibujeme, že se jimi budeme vážně zabývat a opodstatněné nedostatky napravíme.
-
Jak probíhá výběrové řízení ve Vitaně?
V každé společnosti probíhá výběrové řízení jinak. Jak probíhá právě ve Vitaně?
Aktuální nabídky volných pracovních míst v naší společnosti pravidelně zveřejňujeme na našich webových stránkách a na vybraných personálních serverech. Pokud vás některá z nabízených pozic zaujme, neváhejte a ozvěte se nám nejlépe na e-mail kariera@vitana.cz.
U každé nabídky práce najdete mimo jiné i to, jaké dokumenty nám máte k výběrovému řízení zaslat. Vždy je to váš strukturovaný životopis tedy CV. V něm by neměly chybět vaše kontaktní údaje, informace o vaší předchozí praxi a vzdělání.
Někdy v požadavcích najdete i motivační dopis. Ten slouží především k tomu, abychom se dozvěděli více o tom, proč chcete pracovat ve Vitaně, jaké jsou vaše předchozí pracovní zkušenosti a proč právě Vy, jste ten nejvhodnější kandidát.
Ve chvíli, kdy obdržíme všechny požadované dokumenty, pošleme Vám e-mailem potvrzení o zařazení do výběrového řízení.
V první fázi každého výběrového řízení pečlivě prostudujeme Vaše materiály a do dvou týdnů se vám ozveme. Může se stát, že kvůli vysokému počtu zájemců bude tato část trvat trochu déle. V tom případě Vás upozorníme e-mailem.
Kandidáty, kteří nejlépe splňují podmínky pro danou pozici, pak pozveme na první kolo výběrového řízení.
Výběrové řízení ve Vitaně vždy probíhá v přátelské atmosféře. Jeho forma a počet kol se liší podle pozice. Nejčastěji vás pozveme na pohovor se zástupcem našeho personálního oddělení a s manažerem oddělení, do kterého se hlásíte.
U některých pozic pořádáme takzvaná Assessment Centra. Jde o skupinovou formu výběrového řízení, při které řešíte různé úkoly jak sami tak i ve skupině. Možná jste se s Assessment Centrem už v minulosti setkali a máte před ním respekt. Ve Vitaně se ale snažíme, aby vás AC bavilo a bylo pro vás inspirativní zkušeností.
Po skončení výběrového řízení se vám co nejdříve ozve zástupce našeho personálního oddělení a informuje vás o jeho výsledku. Zároveň vám rádi poskytneme zpětnou vazbu k celému výběrovému řízení.
Když vás do výběrového řízení nevybereme, nemusíte být zklamaní. Pokud souhlasíte, uložíme si váš životopis do naší databáze a v případě vhodného volného místa se vám v budoucnu rádi ozveme. -
Proč pracovat právě u nás?
Jsme tradiční česká značka a jsme na to hrdí
Výrobky značky Vitana jsou na trhu už více než 60 let. Za tu dobu si získaly pevné místo v srdcích českých zákazníků. Víme, že je to velká zodpovědnost, proto se snažíme být každý den lepší. Naším cílem je spokojený zákazník, který ocení českou chuť našich výrobků.
Máme skvělou pozici na českém trhu
Ve své kategorii patří Vitana mezi nejlepší společnosti na našem trhu. Pracovat pro Vitanu znamená pracovat pro ty nejlepší.
Nabízíme vám atraktivní práci pro stabilní společnost
Ve Vitaně vám můžeme už od začátku nabídnout zajímavou a zodpovědnou práci ve stabilní společnosti. Získáte možnost spolupracovat s opravdovými profesionály ve svém oboru, rozvinout své dovednosti a podílet se na společném úspěchu.
Naši zaměstnanci jsou pro nás na prvním místě
Uvědomujeme si, že bez našich zaměstnanců bychom se nikdy nedostali na vrchol. Vitana si proto váží svých lidí a stará se o jejich spokojenost. Pro naše zaměstnance nabízíme nejen zajímavé finanční ohodnocení, ale i další benefity.
Žijeme s chutí
Ve Vitaně se snažíme vytvářet přátelskou atmosféru a příjemné pracovní prostředí. Jsme otevření novým myšlenkám a nápadům. Naše práce nás baví a tak žijeme s chutí!
ZDRAVÍ
-
Co je to glutaman sodný, proč se v potravinářství používá a jak poznám, že výrobek glutaman obsahuje?
Glutaman sodný je sodná sůl kyseliny glutamové, jedné z přirozených aminokyselin, která se vyskytuje ve všech živých organismech (včetně lidského těla), a to většinou jako součást bílkovin. Glutaman je obsažen i v přírodní potravě a nachází se např. ve většině hub, kterým dávají charakteristickou chuť, dále v některých sýrech (zejména v parmezánu a rokfóru) a ve zralých rajčatech. Výjimečně vysoký obsah má mořská řasa Laminaria japonica, kterou už od 5. stol. používali japonští kuchaři k ochucování pokrmů a která se ve velkém rozsahu pěstuje v Japonsku a v Číně.
Glutaman je používán pro zvýšení intenzity chuti pokrmu a je typickým dochucovadlem v asijské kuchyni, kde je vedle čtyř základních chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) považován za pátou chuť nazývanou „umami“.
Pokud byl do výrobku přidán glutaman sodný, musí se označit ve složení výrobku a to buď slovy "látka zvýrazňující chuť a vůni glutaman sodný", nebo se značí kódem E 621. -
Mám bezlepkovou dietu. Jak poznám, že výrobek neobsahuje lepek?
U našich výrobků je možné řídit se informacemi uvedenými na obalu, kde je obsah alergenů, včetně lepku, uveden.
Bohužel máme mnoho výrobků, které lepek ve složení neobsahují, ale které jsou vyráběny na zařízeních, kde se zpracovávají i suroviny s lepkem. Takové výrobky pak mohou obsahovat stopová množství lepku. Proto je na některých výrobcích uvedena věta - může obsahovat stopy lepku.
Zcela bez stop lepku je většina našeho koření a kořenicích směsí, které jsou vyráběné v závodě bez významného výskytu lepku. V samostatném závodě se vyrábí rýže a luštěniny, které stopy lepku taktéž neobsahují. V případě jakýchkoliv pochybností se na nás můžete obrátit na naší e-mailové adrese vitana@vitana.cz. -
Je na obalech uváděný kvasničný extrakt jen maskováním přítomnosti glutamanu sodného?
Glutaman a kvasničný extrakt nelze vzájemně zaměňovat, protože každý má jiné složení i jiný význam použití ve výrobku. Tuto informaci potvrzuje i stanovisko MUDr. Dagmar Jírové, vedoucí Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti ze Státního zdravotního ústavu v Praze.
Glutamany (kyselina glutamová a její soli) jsou čisté látky, tzv. potravinářské aditivní látky s přiděleným E-kodem, které jsou přesně definovány a identifikovány a které musí splňovat určitou čistotu danou evropskými předpisy pro aditivní látky v potravinách.
Naproti tomu „kvasnicový extrakt“ a „rostlinný bílkovinný hydrolyzát“ jsou potravinářské suroviny obsahující ne přesně definované směsi látek (aminokyseliny, sacharidy) vznikající štěpením základní suroviny, tj. kvasnic nebo rostlinných částí.
Obecně pak připomínáme, že kyselina glutamová se přirozeně vyskytuje jako součást bílkovin v řadě potravin jak živočišného původu (maso, sýry), tak rostlinného původu (rajčata, houby). Z tohoto důvodu se může malé množství glutamanu v potravinách obecně vyskytovat, a to právě přenosem z některé vstupní suroviny.
-
Jak si hlídáte zdravotní bezpečnost svých výrobků?
Naším hlavním cílem je vyrábět kvalitní a chutné potravinářské produkty. Proto zodpovědně sledujeme a reagujeme na doporučení či nařízení institucí, které mají ve své kompetenci dohled nad zdravotní nezávadností potravin na trhu. Tyto instituce disponují odbornými týmy, jejichž úkolem je také vyhodnocovat nejnovější dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin a přijaté podněty, a vydávat příslušná doporučení či nařízení.
Na území Evropské unie je zdravotní nezávadnost zajišťována Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA - eagri.cz), jehož hlavním úkolem je poskytovat objektivní, nezávislé a vědecky podložené poradenství o existujících a nově se objevujících rizicích. V České republice jsou hlavními garanty zdravotní nezávadnosti potravin odborné orgány Ministerstva zdravotnictví (Státní zdravotní ústav) a Ministerstva zemědělství (Státní zemědělská a potravinářská inspekce).
V případě, že dojde k podezření na možnou škodlivost vybrané potravinové složky, pak je povinností těchto odborných orgánů tuto informaci prověřit a přijmout odpovídající opatření. Tím může být například omezení množství složky ve výrobku.
-
Co je to přídatná látka?
Přídatná látka je taková látka, která je schválena k použití při výrobě potravin ke zlepšení jejich vlastností (např. konzistence, trvanlivost, barva apod.). Mnoho přídatných látek je přírodních. V tomto případě se zpravidla jedná o výtažky z rostlin, které se upravují, koncentrují a čistí. Další přídatné látky nazýváme přírodně identické. Ty jsou zcela stejné (identické) s přírodními látkami, ale vyrábějí se synteticky. Další skupinou jsou uměle připravené přídatné látky, které se v přírodě nevyskytují.
-
Proč se používají přídatné látky?
Přídatné látky se přidávají do jídla a pití, aby jim dodaly žádoucí chuťové vlastnosti (kyselost, sladkost, slanost, hořkost), konsistenci a barvu. Některé zvyšují trvanlivost tím, že zamezují plesnivění a růstu bakterií, další zamezují hrudkování nebo nahrazují jiné složky jako například cukr a tuk a tak snižují jejich nadměrnou spotřebu (tzv. light produkty).
Přídatné látky nejsou v potravinářství ničím novým. V domácnostech dobře známe například prášek do pečiva, vanilinový cukr, potravinářské barvy ke zdobení dortů, pektogel či želírovací látky. - Co znamená „E“?
-
Můžete mi vysvětlit význam slova instantní?
Slovo instantní charakterizuje rychlou přípravu; instantní polévku stačí jen přelít vroucí vodou a dobře zamíchat, pak je pokrm okamžitě připraven k jídlu.
To umožňují použité suroviny, zejména instantní zelenina, která se nesuší klasicky horkým vzduchem, ale surovina se po umytí, nakrájení a blanšírování nejdříve zmrazí, a pak se za sníženého tlaku a zvýšené teploty voda obsažená v zelenině přemění z ledu přímo v páru (tzv. sublimační sušení). Tímto způsobem "sušení" se v zelenině vytvoří jemné póry, které umožní snadný zpětný příjem vody, zelenina je přitom měkká, velmi chutná a aromatická.
-
Co znamená dehydratace?
Dehydratovat znamená odstranit vodu. Sušení je velice starý, přirozený a účinný způsob uchování potravin, který známe i z domova, když sušíme houby, bylinky nebo domácí těstoviny. Díky nízkému obsahu vody je pak možné výrobek uchovávat ve stejné kvalitě po období cca 9 – 24 měsíců, bez nutnosti přidávat jiné konzervační látky.
Výhodou použití dehydratace jako způsobu konzervace oproti zmrazeným potravinám je, že ke skladování sušených potravin ve vhodném obalu nejsou nutné nijak zvláštní podmínky skladování (chlazené a mražené zboží je po celou dobu od vyrobení, přes dopravu, prodej, nákup až do konečného spotřebování nutné skladovat při předepsaných teplotách a každé nedodržení tohoto požadavku se ihned projeví na kvalitě chlazených a mrazených výrobků). Dehydratace také nevyžaduje používat chemické konzervanty, protože se jedná o přirozený způsob konzervace.
Při vhodně zvolených metodách sušení se neztrácí o mnoho více živin, tvořících základní nutriční hodnoty, než při jiných způsobech konzervace.
Didn’t find what you were looking for? Get in touch and we will happily answer.
ASK US